Interwencja w publicznej przestrzeni nieużytkowej

Intervencion social en Quiosco abandonado en Madrid

Programy:

  • 3Ds Max
  • Autocad
  • Photoshop
  • Corel Draw

Projekt o charakterze socjalnym

Zamysł projektu narodził się w Escuela de Arte 4 (Akademia Sztuk Pięknych) w Madrycie, na warsztatach prowadzonych przez architekta Santiago Cirugeda. W ramach briefingu, na terenie miasta zostały zlokalizowane przestrzenie nieużytkowe oraz tereny niezagospodarowane lub opuszczone, które znacząco wpływały na estetykę okolicy.

Najważniejsze warunki do spełnienia:

  1. Działanie w zgodzie z przepisami i regulacjami miasta, przy jednoczesnym poszukiwaniu luk prawnych, aby projekt mógł powstać, ale żeby nie naruszał praw własności,
  2. Minimalny budżet,
  3. Rzeczywista poprawa obszaru, który zostanie objęty interwencją, nie tylko wizualna, ale przede wszystkim praktyczna – z uwzglednieniem realnych potrzeb otoczenia.

 

 

Do projektu został wybrany stary, opuszczony kiosk z prasą, którego właściciel dawno przeszedł na emeryturę. Kiosk znajdował się w dość zatłoczonej dzielnicy i otoczony był wieloma barami i restauracjami, przez co regularnie był obklejany reklamami przez różne firmy. Sytuacja ta nie była w żadnen sposób kontrolowana, co szybko przyczyniło się do pogorszenia wizerunku okolicy.

Rozwiązaniem, które zaproponowaliśmy, było skonstruowanie struktury okalającej kiosk, ale bez użycia go jako wsparcia. Materiały użyte w projekcie struktury pochodzą z recyklingu lub z odzysku po bardzo niskiej cenie. Celem było stworzenie konstrukcji, która pozwalalaby reklamodawcom na zamieszczanie swoich ogłoszeń, folderów i ulotek w estetyczny sposób.

Kasetki, pudełeczka czy skrzynki na ulotki mogły być dowolnie zaprojektowane i spersonalizowane przez reklamodawców, przez co każdy z nich zyskiwał swoją przestrzeń, a sama struktura stawała się bardziej uporządkowana i zgodna z otoczeniem. W rezultacie każda osoba zainteresowana danym wydarzeniem lub poszukująca ciekawych promocji w okolicznych lokalach, mogła udać się do kiosku i przejrzeć dostępne propozycje. Kiosk odzyskał swoją tożsamość, jako punkt informacyjny, a okolica zyskała oryginalną, estetyczną i pasującą do otoczenia budowlę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *